Rabu, 14 Jun 2017

Percaturan Antara Dua Flagship Xiaomi Mi 6 Dan Honor 9


Berikutan pegumuman model flagship Honor 9 semalam, mungkin ada yang dah berhajat untuk membeli Xiaomi Mi 6 berhenti sekeika dan berfikir semula kerana flagship terbaru anak kepada Huawei itu sangat sukar untuk diabaikan. Mana tak nya Honor 9 tampil membawa segala spesifikasi menarik yang ada pada Huawei P10 cuma tanpa lensa berjenama Leica. Dan yang paling menarik ia ditawarkan pada harga lebih kurang sama dengan Xiaomi Mi 6.

Xiaomi Mi 6 dilancarkan lebih kurang 2 bulan lalu di Beijing sambil disaksikan oleh peminat dan pemerhati di seluruh dunia melalui live streaming dari website mereka. Yang menarik perhatian adalah hardware yang memperkasakan smartphone ini terdiri dari processor terpantas Snapdragon 835 dengan 8 teras Kryo serta GPU Adreno 540 untuk memproses grafik bersama-sama RAM sebesar 6GB.

Isnin, 12 Jun 2017

Honor Memperkenalkan Flagship Terbaru Honor 9


Honor yang merupakan sub-brand kepada Huawei hari ini memperkenalkan Honor 9 bagi menggantikan flagship sedia ada, Honor 8. Honor 9 tampil dengan dual camera serta cover belakang kaca sama seperti Honor 8 tetapi dengan beberapa pembaharuan dari segi rekaan dan spesifikasi.

Tampil mantap Honor 9 dilengkapkan dengan RAM 6GB serta internal storage 128GB bagi varian tertinggi manakala 4GB dan 64GB untuk varian yang lebih rendah. Processor paling pantas dari keluarga Kirin keluaran Huawei, Kirin 960 digunakan untuk menguasakan Honor 9, processor ini juga digunakan pada flagship Huawei P10 dan Mate 9.

Selasa, 30 Mei 2017

Nokia Melancarkan Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 dan Nokia 3310 Untuk Pasaran Malaysia


Penantian kini berakhir. Nokia baru dibawah HMD Global hari ini melalui satu acara yang berlangsung di Subang Jaya telah melancarkan trio smartphone Android mereka untuk pasaran tempatan. Nokia 3, Nokia 5 dan Nokia 6, serta tak lupa Nokia 3310 versi 2017 pertama sekali diperkenalkan Februari lalu di Barcelona melalui acara MWC 2017.


Nokia 3310 yang diberi nafas baru akan menjadi Nokia (dibawah HMD) yang pertama berada di pasaran apabila ia akan mula dijual seawal minggu pertama bulan Jun. Smartphone 2G ini mengekalkan rekaan ikonik Nokia 3310 yang menjadi trend pada awal abad ini dengan beberapa penambahan seperti skrin warna yang lebih besar dan kamera serta dual SIM. Harga yang ditawarkan untuk sebuah phone basic ini adalah RM239 termasuk GST.


Seterusnya adalah Nokia 3, entry level ataupun model paling murah antara ketiga-tiga smartphone Android mereka. Yang menariknya ia tidak kelihatan murah dan Nokia masih menggunakan aluminium frame untuk entry level mereka. Kaca skrin bersaiz 5" ini menggunakan Corning Gorilla Glass serta polarized screen untuk meningkatkan tahap penglihatan walaupun dibawah terang matahari.

Isnin, 29 Mei 2017

Tiba-tiba Viral Kononnya AisAsia Nak Beri Tiket Percuma


Hari ni terperasan ramai kawan-kawan di Facebook dan group Whatsapp berkongsi link kononnya AirAsia nak bagi 2 tiket percuma sempena ulangtahun mereka yang ke-28. Pertama sekali sila maklum yang AirAsia Berhad tahun ini berusia 23 tahun bukannya 28 tahun.

Dan yang kedua, lihat betul-betul link tersebut, ianya bukan airasia.com tetapi airasia.com-2017-giveb.us dimana kedua-dua URL ini walaupun kelihatan nak sama tetapi ianya totally domain yang berbeza.

Modus operandi scam ini adalah

1. Meminta orang yang terkena menyebarkan link ini melalui Facebook dan group Whatsapp.
2. Dengan menggunakan nombor telefon bimbit mangsa, sistem ini akan melanggan ke servis premium melalui SMS yang berharga RM4.

Jadi penyebaran ini dilakukan oleh mangsa dan mangsa kedua akan terus menyebarkan secara berangkai. Kalau satu hari 10,000 orang sebar, kaya penyamun ni.

Jadi tolong jangan mudah terpedaya dengan segala tawaran palsu ini. Be smart.

Ahad, 28 Mei 2017

[Review] Xiaomi Redmi 4X - Berperencah cukup rasa


Sebelum ini di Lepakcc kami dah pun review 2 varian dari model Redmi 4 dari top spec Redmi 4 Prime dan yang paling murah iaitu Redmi 4A. Kini untuk melengkapkan keluarga Redmi 4 ini, kami bawakan pula Redmi 4X, model pertengahan yang dijual secara rasmi oleh Mi Malaysia pada harga RM679.

Pengenalan


Dari segi harga 4X RM170 lebih tinggi berbanding Redmi 4A versi 32GB. Dengan harga itu pengguna dapat binaan logam, fingerprint scanner, bateri lebih besar serta processor yang lebih pantas sebagai pulangan. Namun jika dibandingkan dengan 4 Prime, ia ketinggalan pada resolusi skrin (720p berbanding 1080p) serta processor Snapdragon 625 pada Prime lebih berprestasi tinggi.

Seperti biasa, kita lihat dulu spec lengkap Xiaomi Redmi 4X versi rasmi Mi Malaysia lengkap dengan sticker Sirim dan charger 3 pin.

Ahad, 23 April 2017

[Review] Xiaomi Redmi 4A - Smartphone Murah Terbaik?


3 minggu yang lalu di Lepakcc saya telah review model paling mahal dari siri Redmi 4 iaitu Redmi 4 Prime. Sila klik disini jika anda terlepas membacanya. Kali ini pula saya ingin mengulas lebih lanjut tentang Redmi 4A, model yang paling murah dalam Redmi 4.



Pengenalan


Dengan harga yang ditawarkan RM509 (32GB) dan RM459 (16GB) Redmi 4A tergolong dalam segmen entry level atau mampu milik. Beza harga hampir RM200 berbanding dengan Redmi 4 Prime semestinya tidak banyak yang boleh kita harapkan dengan 4A.

Sabtu, 15 April 2017

5 Sebab Untuk Tidak Membeli Smartphone JDT FC OLA


Johor Darul Ta'zim FC (JDT FC) dengan kerjasama Exmobile baru saja melancarkan smartphone yang diberi nama JDT FC OLA. Menurut The Star ia menunjukkan kemasukan kelab bolasepak itu ke industri smartphone. Walau bagaimanapun ianya hanyalah sebuah smartphone keluaran Exmobile dengan branding JDT FC. Harga jualan smartphone ini adalah RM599.

Peminat bolasepak tempatan khususnya peminat JDT pastinya teruja melihat smartphone ini dengan megahnya menampilkan logo kelab kesayangan mereka di cover plastik bahagian belakangnya. Tetapi saya lebih suka untuk bercerita dari sudut teknikal dan commercial, saya harap tiada yang melenting dengan saya untuk meletakkan artikel ini.

Barikut adalah 5 sebab saya tidak sarankan anda membeli smartphone ini.

Ahad, 9 April 2017

[Review] [Eng] Redmi 4 Prime - A worthy successor


The Redmi series from Xiaomi has been in its glory with the third generation last year. The Redmi 3 (and 3s) and Redmi Note 3 has successfully attracting lots of attention with their affordable-premium phones. They've bring premium the metal body and fingerprint sensor to the sub RM1000 phones while setting a new benchmark in this segment.

But that is last year's story. Well let see how the forth generation of Xiaomi's Redmi do this time. Ladies and gentlemen, this is the review of the highest tier of the smaller screen forth generation Redmi, the Redmi 4 Prime.

Introduction

Since the previous 2 weeks I had this phone as my daily driver. To recap currently there are 4 version of Redmi 4 which is by sequence Redmi 4A is the cheapest among all with Snapdragon 425 and plastic back, followed by Redmi 4 with Snapdragon 430. Next in the line is Redmi 4X with more powerful Snapdragon 435 and finally the most powerful among all is the Redmi 4 Prime which powered by Snapdragon 625.

Review @ Lepakcc - Redmi 4 Prime

Sabtu, 8 April 2017

Unifi Lite Akan Hadir Menyelamatkan Pengguna Streamyx 8Mbps


Jika ada berada dalam situasi dimana kediaman anda berada diluar kawasan liputan jalur fiber dan anda masih mahu mendapatkan internet talian tetap terbaik untuk mengubati kehausan internet anda tanpa had, maka jawapannya adalah Streamyx.

Dan pakej terbaik Streamyx pada ketika ini adalah 8 Mbps. Pengguna macam saya yang tiada pilihan mungkin kebanyakannya pasrah dan akur dengan speed sebegini walaupun terpaksa membayar bil bulanan hampir sama dengan Unifi Pro 30Mbps. Yang lebih menyedihkan di zaman cloud computing ini kami masih tersangkut dengan upload zaman dinosour 512 kbps. Nak upload file 1GB dari malam sampai pagi la jawabnya.

Tapi segalanya bakal berubah. Kedengaran desas-desus mengatakan satu pelan baru Unifi yang dinamakan Unifi Lite bakal hadir bukan sahaja di kawasan fiber malah juga di kawasan-kawasan Streamyx. Ia akan menggunakan modem VDSL berbanding ADSL pada Streamyx sedia ada. Dan yang paling sedap didengar Unifi Lite akan membawakan internet berkelajuan 10 Mbps download serta 5 Mbps upload.

Rabu, 5 April 2017

Alcatel Flash Hadir Dengan 4 Kamera - Pertama Didunia


Alcatel sebuah jenama yang dimiliki sepenuhnya oleh TCL Corp yang berpangkalan di China kini hadir dengan sebuah model baru yang diberi nama Alcatel Flash. Jangan konfius, model baru ini dari jenama Alcatel dan bukannya jenama Flash yang juga dimiliki TCL.

Apa yang menarik pada model baru Alcatel ini adalah ia dilengkapkan dengan dwi-kamera bukan saja di belakang atau didepan tetapi di kedua-duanya. Ini membuatkan Alcatel Flash mempunyai total 4 kamera kesemuanya.